Műhely: A magyar Rómeó és Júlia

2013. május 08. Pécs, BodZa

Középiskolások egyik réme Vörösmarty Csongor és Tündéje. Nemcsak azért, mert bonyolult, romantikus szövege nem könnyíti meg az olvasást, hanem sok létfilozófiai kérdést is feszeget, és a népies elemek sem állnak túl közel a jelenkor olvasójához. A pécsi Janus Egyetemi Színház most mégis színpadra vitte.

Egy személyes vallomással kell kezdenem: egyszer vettem a kezembe ezt a művet, és az első öt oldal után el is hajítottam, én ezt nem olvasom el, egy mukkot sem lehet belőle érteni. Kicsit húztam is a számat, mikor a magyartanárom elráncigált erre az előadásra. Jó néhányszor voltam már a JESzben – azaz a Janus Egyetemi Színházban – de tartottam tőle, hogy valami nagyon kortárs, nagyon művészi maszlagot akarnak a nyakamba varrni. Óriásit tévedtem.

csongormaga.JPG

Csongor – Zakariás Máté

Kezdjük talán azzal, hogy maga a környezet is különleges: a JESz nem a tisztes, formális színház, egyáltalán nem ciki tornacipőben és rövidgatyában besétálni, sőt, ez alkalommal annyi néző volt, hogy egyeseket a padlóra, a színpad szélére ültettek le. Volt egy hangulata, mit ne mondjak. A néző különben is végig a darab része: legjobban akkor ijedtünk meg, amikor Ledér, a csábító a közönség soraiból sétál elő…

Teljes cikk: Pécsi Zene

Az adott cikk linkje: https://paletta.baralib.hu/?p=281

Szólj hozzá!