e-sajtó

RÖVID BEMUTATKOZÁS

Hogyan működik a XXI. század legmodernebb médiája? Hogyan kapcsolódik a “hagyományos” újságíráshoz? Hogyan kell az e-sajtót olvasni és hogyan írni? Mi lenne, ha azok a dolgok, amik igazán érdekesek, izgalmasak, és amikről eddig lehet, hogy csak te tudtál, meg is jelenhetnének az online médiában? Például meg is írhatnád, te magad a saját weblapotokra/blogjaitokra/twittereitekre. Pillants a e-sajtó kulisszái mögé, s aztán próbáld is ki!

RÖVID SZAKMAI KONCEPCIÓ

Az alapismeretek – mint a vélemény- és tényújságírás megkülönböztetése, a műfajok megismerése – valamint a technikai tudnivalók elsajátítása után a cél egyrészt az, hogy az érdeklődő gyerekek beleláthassanak a média működésébe, hogy ezután a saját és környezetük jellegzetességeit, múltját és jelenét, kultúráját, problémáit felismerjék, és arról az e-sajtóban önállóan írni tudjanak. Fontos, hogy a gyerekek tudjanak kapcsolódni a fotósok tevékenységeihez is.

Mivel az egyes csoportok érdeklődési köre eltérő lehet, az e-sajtó konkrét technikai formájának megvalósulását (blog, twitter vagy honlap) és természetesen annak tematikáját is maguk a gyerekek választhatják ki a helyi érintettségű történések közül. Az előzetes tematikai ötletek között helyi hagyományos rendezvények, és természetesen a projekt más érintett elemei is szerepelnek. Maga a produktum témája ennek alapján lehet helyi, a városhoz kötődő jellegzetesség vagy akár iskolaújság is.

Mivel a kiválasztott formák ingyenesek, a tanulók a kurzus után akár önállóan is folytathatják annak fenntartását, s így a következő csoport szabadon választhat témát és formát.

2012/2013-as projektek

Pécs – Pécsi Zene
http://pecsizen.blog.hu/

Sellye – blogunk
http://blogunk2013.blog.hu/

Pécs+Sellye – Mocsoládé
http://mocsolade.blog.hu/

2013/2014-es projektek

Pécs – Kultúra, Pécs, online
http://qpon.blog.hu/

Sellye – nekem9
http://nekem9.blog.hu/

Az adott cikk linkje: https://paletta.baralib.hu/?page_id=58