Az ördögszántotta hegy – a „BARANYAI KREATÍV FIATALOK KÖZÖSSÉGE – PALETTA PROJEKT” táncszínházi előadása

Az ördögszántotta hegy – a „BARANYAI KREATÍV FIATALOK KÖZÖSSÉGE – PALETTA PROJEKT” táncszínházi előadása

A Csorba Győző Könyvtár tisztelettel meghívja Önt a 2013. június 19-én, szerdán 8.30 órakor kezdődő TÁMOP 3.2.3/A-11/1-2012-0021 „PALETTA – Baranyai Kreatív Fiatalok Közössége” projekt táncszínházi előadására a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontba.

Koreográfus:
Gálber Attila, művészeti vezető
Misina Néptáncegyüttes Egyesület

Helyszín:
Kiss Géza Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
7960 Sellye, Bodonyi u. 10.

Letölthető:
Az ördögszántotta hegy – Meghívó (.pdf)

"Egyszer volt, hol nem volt élt valamikor egy vén boszorkány Nagyharsány falujában, a hegy tövében, akinek volt egy gyönyörűséges leánya, Harka. Szeme csillogott, mint a gyémánt, aláomló dús haja olyan tüneményesen selymes volt, mint az esthajnali pára, szép ívű, piros száját pedig csak a hajnalban nyíló rózsabimbóhoz lehetett hasonlítani.

Az ördög mindenáron szerette volna megkaparintani az ártatlan szépséget. Ígért az anyókának fűt-fát, s mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az anyóka alkut ajánlott: ha az ördög estétől hajnalig, a kakaskukorékolásig felszántja a Harsányi-hegy szikláit, akkor övé a lány, de ha csak egy ásónyommal is elmarad, ne számítson a kezére.

Az ördög megörült az ajánlatnak, előhozta a pokolból hatalmas vasekéjét, egy macskát és egy kecskét fogott be eléjük. Jókedvűen kezdett hozzá a szántásnak, s még éjfélt sem ütött az óra, máris fel volt szántva a hegy fele. Nosza, megijedt erre az öregasszony, de végső elkeseredésében pompás mentőötlete támadt.

Éjfél után odament a tyúkólhoz, s elkezdett kukorékolni. A kakasok visszafeleltek neki, s csakhamar az egész falu hangos lett a kakasszótól. Az ördög nem vette észre a cselt, bukása feletti dühében elhajította az ekéjét egészen Beremendig (az ekéről lepottyant sárból lett a siklósi hegy), ő maga pedig Harkány falunál (amely a szép Harkáról kapta nevét) nyomtalanul eltűnt a föld gyomrában. Ahol lement a pokolba, a repedésen víz tört fel a felszínre, mely azóta is buzog. "

Forrás: Vinoport

Az adott cikk linkje: https://paletta.baralib.hu/?p=270

Szólj hozzá!