Műhely: Shakespeare egy kicsit másképp..

2013. november 05. Pécs, _Gréta_

Tévedések vígjátéka

William Shakespeare egyik ismert művét Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója formálta át a mai világ nézetei, beszéde, gondolkodása szerint. A színészek versben, prózában mesélik el a történetet, evvel vissza hozva Shakespeare korát.

A történet Efezoszban, a nyüzsgő nagyvárosban játszódik. Egy este alatt egy igazi „megcsonkult” család történetét élhetjük át. Az apa Égeon (Hegedűs D. Géza) egy hajótörésben elveszti feleségét Emíliát (Venczel Vera) aki iker fiúkat szült neki, Sz. Antipholust és E. Antipholust (Pindroch Csaba). Mikor e két gyermek világra jött, egy fiatal nő is világra hozott két fiú gyermeket, Sz. Dromiot és E. Dromiot (Csőre Gábor). A fiatal asszony belehalt a szülésbe, így a két árva kisbabát Emília és Égeon veszik gondjaikba.

Az édesapa évekkel a hajótörés után eltűnt családja keresésére indul. Összes vagyonát belefekteti a keresésbe, azonban évek múltán se jut semmire. Mikor már majdnem feladná, Efezoszba téved. Efezosz városába azonban a belépésért váltság díjat kell fizetni, vagy halálra ítélnek. Az idős, fáradt férfinak nincs pénze a váltságdíjra, de ez az utolsó esély, hogy újra láthassa szeretteit. A nagyváros polgár mesterétől kap egy napot, hogy átkutassa értük a várost. Vajon megtalálja gyermekeit? Újra egy család lehetnek? Vagy Égeon belehal bánatába, az egyedüllétbe?

A színdarab nagyon színvonalas volt. A színészek nagyon jól beleélték magukat a saját szerepükbe. Nekem személyes kedvencem Pindroch Csaba volt, aki a Valami Amerikában is főszerepet játszott. 🙂 Izgalmasabbá tette a darabot,hogy kérdéseket tettek fel a nézőknek.Így téve érthetővé, és elgondolkodtatóvá a darabot. A díszletet KENTAUR tervezte. A több mint 2 órás színdarab alatt végig ugyan az a díszlet állt a színészek mögött, azonban ez nem volt zavaró, vagy furcsa. A kosztümöket Bartha Andrea tervezte. Egyszerű,de mégis látványos ruhák.

Teljes cikk: Kultúra, Pécs, online

Az adott cikk linkje: https://paletta.baralib.hu/?p=306

Szólj hozzá!